Kapadokya Perlit Madencilik Olarak BİZ ne YAPTIK Kimlerle URAŞTIK…
Kapadokya Perlit madencilik olarak 2000 yılında Mapeg arama ruhsatı alındı. Nenezi dağı önceleri Hazine arazisi iken 2002 yılında Aksaray Orman Müdürlüğüne kullanıma verilmiş. Aksaray Orman Müdürlüğü tarafından Nenezi dağı etrafı ağaçlandırma çalışmaları ve yol yapımına başlanmış. Nenezi dağı kuzey batısında bulunan perlit ve obsidiyen yatakların Dozer ile Liperlenerek sürüldüğü için burada bulunan Obsidiyen parçalanarak dağılmış halde ve altından perlit maden yatakları ortaya çıkmıştır. Yol yapımı sırasında ortaya çıkan perlit maden oluşumu sırası sebebi ile bir bütün olarak yani dom olarak çıkması. Bu sanki yol taş döşenmiş gibi görülmekte olup, bu yol yapımı sırasında çok eğimli olması nedenli yol yarıda bırakılmış. Bu yolu Dr. Sevil GÜLÇUR tarihi taş döşeli yol diye rapor vermiş olması çok ilginç, oysa bu yol çok eğimli olması perlit domun açıkça ortaya çıkmasıdır. Biz ağaçlandırmaya karşı olmadığımız için pek önemsemiyor hatta işimize gelmekte olup, Aksaray Orman Müdürlüğüne maden faaliyeti yapacağımızı hakkında bilgi verilmemiştir. Nevşehir Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğü Nenezi dağında bulunan obsidiyen ve tarih kalıntı bulunduğu yerler yani Dr. Sevil GÜLÇUR raporlarina göre sit ilan edilmesi gerekirken Nenezi Dağına, Aksaray Orman Müdürlüğü bu ağaçlandırma çalışması yapılması için NEDEN İZİN VERİLMİŞ. Bunun tek açıklaması Dr. Sevil GÜLÇUR raporlarina zemin hazırlanmasıdır.
İstanbul Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü çalışan arkeologların Niğde ilinine bağlı Göllü dağı, Kayırlı ve Kömürcü köyünde kazı çalışması yapmakta olup, bu araştırma yaptıkları alanlarda bol miktarlarda obsidiyen kaynakları bulunmakta.
Bu çalışma sonuçu Göllüdağın tepe noktasında bulunan kalıntıları ve obsidiyeni kaynaklarını gösterek birinci derece Arkeoloji sit ilan etilmiş.
Kapadokya Perlit madencilik olarak bunun üzerine 2003 yılında Nevşehir Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğü Nenezi dağın sit olup, olmadığını bir dilekçe ile başvurulması ile sorunlar başlamıştır.
Nenezi dağının sit olmadığını ancak yerinde incelemesi için Doc.Dr. Sacit PEKAK görevlendirilmiş. Nenezi dağını 2 saat gezen Sacit PEKAK ve Dr. Sevil GÜLÇUR sonradan çıkan yüzeysel arama raporlarına göre 2003 yılında Aksaray Orman Müdürlüğün Nenezi dağının orman haritasına göre sit ilan edildi.
27.03.2008 tarih Nenezi Dağını tekrar yerinde inceleme sonucu Doc.Dr. Sacit PEKAK kendisinin sanat tarihçesi olduğunu konusunda uzman kişiler tarafından incelenmesi gerektiğini belirtmiştir. Burasını Aksaray Orman Müdürlüğü tarafından Nenezi dağı etrafı ağaçlandırma ve yol yapıldığını yeni fark etti. Daha sonra Nevşehir Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğünde müdürlük yapan bizzat kendisi bir daha yerinde incelemede bulmuş Mevlüt COSKUN, Nenezi dağında hiç bir bok yok demesi üzerine Nenezi dağında yüzeysel çalışma yapan Dr. Sevil GÜLÇUR raporların çoğu gerçek dışı yansıttığını belirtmesi üzerine Aksaray, Demirci köyünde kazı çalışması yapan Dr. Sevil GÜLÇUR kendisiniz ziyaret etimizde "Nenezi dağı neden sit ilanı edildiğini sorulması üzerine kendisi bağırarak siz burayı Amerikalılar satacaksınız ." diye sit yapıldığını söylemiştir. Bu üzerine sitte girmeyen yerde Kapadokya Perlit Maden olarak çalışmalarımıza devam etmeye karar alınmıştır.
Nevşehir Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğünde, Konya Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğünde geçmesi ile Konya Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğünde Nenezi dağının tekrar incelemesi istenmesi gelen heyete Dr. Sevil GÜLÇUR sert davranması ve çevresinin geniş olmasından dolayı incelemekten vaz geçmiş Nenezi dağını pek karışmak istemediklerini bu konuyu Dr. Sevil GÜLÇUR ile halletmemizi söylemişlerdir. Dr. Sevil GÜLÇUR’un Nenezi dağını yapmış olduğu yüzeysel araştırma raporuları gerçek dışı olduğunu kendisi çok iyi bildiği için kendisi şiddet ile karşı çıkmaktadır.
İstanbul Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünde öğretim görevlisi olan Dr. Sevil GÜLÇUR yapmış olduğu kazıların tekrar incelemesi gerekir.
Nenezi dağı bulunan taş döşeli yol ve obsidiyen işçilik atolyesi Aksaray Orman Müdürlüğüne tarafından yapılmış. Bunuda Nevşehir Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğünden izin alınarak yapılmıştır.
Aksaray Güvencinkayası kazı çalışmasında bulduğu obsidiyen objeleri bilir kişi tarafından ayrıntılı olarak tekrar incelemesi araştırılması gerekir.
Aksaray Orman Müdürlüğü, Nevşehir Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğünden izin alındığı belirtmiştir. Aksaray ili Nevşehir Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğüne bağlı idi. Bu da gösteriyor ki Nenezi Dağı bilinçli olarak sit ilan edilmiş . Yakın tarihte Nenezi dağının güney tarafına Aksaray Orman Müdürlüğü tarafında bir daha yeni bir yol yapılmış. Bu yeni yapılan yol Dr.Sevil GÜLÇUR raporuna göre bahçe duvarın içerisinden geçmekte olup, bu bahçe duvarın bir kısmı yok olmuştur. Bu bölge birinci derece Arkeoloji sit olup hiçbir kurum çalışma yapması kesinlikle yasaktır.
Konya Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğün de bu yol yapılmasına izin vererek kendi yasaları yok sayılmış. Eğer bunu biz veya bir vatandaş yapsa idi Ağır Ceza Yargılanıyor olurduk. İstanbulda bir vatandaş bahçesine ağaç dikildiği için hapis cezası almış. Konya Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğün bu konu ile başvuru yapıldı. Konya Kültür Varlıkları ve Koruma Müdürlüğün bu konu ile daha net cevap verilmemiştir.
Kapadokya Perlit Madencilik Nak. San.ve Tic. A.S. ait Nenezi dağı bulunan perlit madeni inşaat, döküm ve tarıma Ar-Ge çalışmalar sonucunda ortaya çıkarmıştır. Nenezi dağındaki perlit madeni en iyi şekilde işleyip teknolojik bir ürüne dönüştürmek için Orta Anadolu Madencilik San.Tic.Ldt. Şti. ve A Yalıtım San. Tic.Ldt.Şti. şirketleri ile işbirliği yapılmıştır.
Kapadokya Perlit Madencilik Nak. San.ve Tic. A.Ş. olarak biz tarihe karşı çıkmıyoruz. Yapılan bu haksızlığa son verilmesi gerekir. Nenezi dağının Kuzey Batısı ve Kuzey tarafında perlit madeni bulunuyor, bu nedenle perlit maden sahasında küçütme çalışmasına gidilecektir. Buna göre Büyük çed alınacaktır. Bunun için bu sorunların giderilmesi gerekir. Perlit madeni yanında bulunan doğal cam olan obsidiyen madeni süs eşyası ve benzeri yerde kullanılarak değerlendirebilir. Yada bu obsidiyen madeni Nenezi dağının Güney tarafına veya uygun bir yere taşınabilir. Bu sebeple hem madencilik faaliyetine daha verimli faaliyeti yapılabilir hem de obsidiyen madeni turizm kazandırılabilir. Kapadokya Madencilik olarak Narlıgöl yakınına obsidiyen ilgili atolyesi kurulabilir.
HAKLI olduğumuz davamızda mücadele vermeye devam edeceğiz….
BÖLGENİN JEOLOJİK YAPISI
Kapadokya Bölgesi'ndeki Erciyes, Hasandağıi, Melendiz , Nenezi Dağı ve Güllüdağ jeolojik devirlerde aktif birer volkan durumundaydı. Volkanlarin püskürmeleri, Üst Miyasen'de (10 milyon yil önce) baslayıp Holosen'e (günümüze) kadar sürmüstür. Neojen gölleri altındaki yanardağlardan çıkan lavlar, platoda göller ve akarsular üzerinde 100 -150 m. kalınlıgında, farklı sertlikte bir tüf tabakasıi meydana getirmistir. Bu tabakanın yapısında tüfün dısında, tüffit, ignimbrit tüf, lahar, volkan külü, kil,perlit, kumtaşı, marn, aglomera ve bazalt gibi jeolojik kayaçlar da bulunmaktadir.
Ana kayalardan püsküren maddelerle sekillenen plato, siddeti daha küçük volkanlarin püskürmeleriyle sürekli degişime uğramıstır. Üst Polisen'den baslayarak, basta Kızılıirmak olmak üzere akarsu ve göllerin bu tüf tabakasini aşındırmaları nedeniyle bölge bugünkü halini almıştır.
MADEN SAHASININ KONUMU
Kapadokya perlit maden sahası, Türkiyenin ortasınada bulunması nedeniyle ulaşım imkanları oldukça elverişlidir.
OTOYOL (TEM )
Kapadokya Perlit maden sahasının 6 km çevresinden Ankara, İstanbul, Edirne, Mersin ve Gaziantep bağlantılı Otoyol geçmektedir. Pozantı, Niğde otoyol bitmiş olup, Niğde,Nevşehir, Aksaray ve Ankara bağlantı otoyolu geçmektedir.
DEMİR YOLU
En yakın Demir yolu 60 km uzaklıkta Niğde ilinde bulunmaktadır.
LİMANLAR
Deniz ulaşımı Mersin (İçel) uluslarası Limanına 210 km uzaklıktadır.
Mersin International Port (AKDENİZ)
https://www.mersinport.com.tr
Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.(AKDENİZ)
ttps://www.limakports.com.tr/
Samsun Limanı /SAMSUNPORT (KARADENİZ)
https://www.samsunport.com.tr/
HAVA YOLU
Hava yolu ulaşımına da Nevşehir Kapadokya Hava Alanı sadece 50 km uzaklıkta, Kayseri hava alanıda 90 km uzaklıktadır.